Gastroskopija

gastroskopija

Gastroskopija predstavlja endoskopski pregled gornjih partija digestivne cevi, do nivoa duodenuma (dvanaestopalačno crevo). Procedura se izvodi uz pomoć endoskopa (gastroskop). Gastroskop je instrument koji se sastoji od vrlo tanke, glatke i savitljive cevi debljine 6-8 mm. Ova cev na svom vrhu ima sijalicu koja predstavlja izvor svetla i kameru. Endoskopom se mogu pregledati unutrašnjost jednjaka, želuca i početni deo duodenuma. Uz pomoć kamere operator posmatra unutrašnjost pomenutih organa na velikom ekrenu (uvećana slika) koji se nalazi pored. Zbog uvećane slike sluznica se pregleda detaljno i mogu se prepoznati i najmanje promene. Gastroskop u svom sistemu može da sadrži i ultrazvučnu sondu, te se tako mogu ispitati dublji slojevi zida želuca i susednih organa. Pri endoskopiji moguće je uzeti i bezbolnu biopsiju posebnim kleštima. Uzorak se kasnije posebno analizira (citološki pregled), u cilju dijagnostikovanja bolesti. Biopsija promene na zidu želuca ili okolnih organa može se vršiti pod kontrolom ultrazvučne sonde.

Gastroskopija se izvodi jer jedino ona sa sigurnošću može ukazati na promene sluznice, upale i oštećenja kao što su površna oštećenja sluznice (gastritis), dublja oštećenja sluznice, kao što je ulkus, tumori (benigni i maligni). Pogodna je jer, kao što je već pomenuto omogućava biopsiju promena. Nakon histopatološke analize lečenje se može započeti medikamentima ili hirurškim metodama kod na primer tumora.

Indikacije za izvodjenje – gastroskopija

 • probavne smetnje (žgaravica, gorušica, podrigivanje) koje ne reaguju na primenjenu terapiju,
 • gubitak apetita (gađenje na određenu vrstu grane),
 • učestale i dugotrajne mučnine i povraćanja,
 • otežano gutanje,
 • gubitak na telesnoj masi nepoznatog uzroka,
 • krvarenja (povraćanje krvavog sadržaja ili krv u stolici),
 • bol u gornjem delu trbuha,
 • prisustvo stranih tela koje mogu ošstetiti sluznicu organa za varenja (žileti, staklo, baterije, itd.).
Gastroskopija, cir, nalaz, ulkus, gastritis, pregled zeluca
Slika 1. Gastroskopija
Foto Credit: Zona Medicine®

Kako se izvodi gastroskopija?

Pre početka pregleda grlo pacijenta se poprska lokalnim anestetikom u cilju sprečavanja povraćanja i neprijatnog osećaja. Bolesnik se postavi da leži na levom boku. U usta mu se stavi usnik (deo plastike) koju je potrebno zagristi. Usnik omogućava nesmetano kretanje endoskopa. Doktor pažljivo uvodi endoskop, a da bi lakše išao osobi se savetuje da guta. Kada endoskop uđe u želudac, uduva se malo vazduha da se želudac naduva. Na ovaj način se zid organa bolje može videti. Tada osoba može osetiti mučninu, ali to brzo prolazi. Uz pomoć kamere na velikom ekranu doktor može da pregleda sluznicu, ako je potrebno može uzeti biopsiju (uzorak). Ako postoje polipi može ih otkloniti tokom pregleda. Po završetku endoskop se izvlači brzo i jednostavno.

Sam pregled je malo neprijatan. Može se javiti podrigivanje zbog upumpanog vazduha u želucu i povraćanja. Gastroskopiju osobe podnose bez većih problema, međutim neki pacijenti su izrazito gadljivi i imaju nizak prag za bol i plaše se. Stoga postoji opcija kratkotrajne intravenozne anestezije. Ako se pacijent odluči za anesteziju potrebno je da dođe u pratnji (sa još nekim) i ne sme da vozi ostatak dana. Rezultate pregleda pacijent dobija odmah nakon procedure, osim ako je rađena biopsija. Tada je potrebno sačekati nekoliko dana.

Priprema za gastroskopiju

Na dan pregleda kao i 6-8h pre pregleda potrebno je ne unositi granu, piće i ne pušiti. Kod upotrebe lekova potrebno je biti oprezan. Veoma je važno da porazgovarate sa vašim lekarom o lekovima koje uzimate, o bolesti od kojih se lečite (šećer, reuma, bolesti srca, hipertenzija, itd.) jer će vas on najbolje posavetovati.

Nakon pregleda

Kada vas popusti osećaj utrnulosti u grlu (obično nakon 2-3 sata, nekada i duže) možete normlano jesti i piti. U suprotnom može doći do zapadanje hrane i tečnosti u dušnik. Možete imati osećaj nelagodnosti u grlu zbog iritacije, i naduvanosti želuca (slobodno podrigujte kako bi ste izbacili vazduh). Ako ste bili pod anestezijom ne smete voziti jer su vam refleksi usporeni.

Moguće komplikacija – gastroskopija

Komplikacije su vrlo retke, a uključuju:

 • perforaciju (probijanje) zida jednjaka, želuca ili duodenuma,
 • mogućnost krvarenja na mestu uzimanja biopsije,
 • oticanje sluznice,
 • prolazna temperatura,
 • komplikacije zbog primene sedativa, alergijske reakcije.

Ukoliko nakon pregleda primetite neke nove simptome poput teškoća u gutanju, bolova u grudima, jakih bolova u trbuhu, temperature i crne stolice obavezno se javiti Vašem lekaru.

 

Literatura:

 • Mihić D. Interna medicina, Studentska skripta, bez godine izdanja i izdavača.
 • Fauci A.S, Braunwald E, Kasper D.L, Hauser S.L, Longo D.L, Jameson J.L, Loscalzo J. Harisonov priručnik medicine, Prevod sa engleskog jezika 17. izdanje, Beograd, Data Status, 2016.
 • Kopitović I. (Uredn.) Interna medicina za studenta zdravstvene nege. Novi Sad: Medicinski fakultet, 2017.

 

Interna medicina