Abdomen – anatomske regije

abdomen, topografija, anatomija, studiranje, anatomija abdomena, epigastrijum

Abdomen predstavlja srednji deo trupa. Smešten je ispod grudnog koša, a iznad male karlice. Granica izmedju toraksa i abdomena je dijafragma. Donju granicu predstavlja ulazni otvor karlične šupljine i kostur velike karlice. Abdomen odnosno njegova šupljina sadrži brojne organe. Kako parenhimatozne tako i šuplje. Najveći deo digestivnog trakta sa pridruženim žlezdama nalazi se u abdomenu. Retroperitonealni deo sadrži bubrege kao i vaskularne strukture. Veliki krvni sudovi takođe smešteni su u abdominalnu duplju. Abdomen se sastoji od svojih zidova i abdomenske duplje sa svojim sadržajem. Veći deo njenog sadržaja obložen je peritoneumom.

Abdomen – granice

Površna gornja granica abdomena odgovara kružnoj liniji, koja se pruža od baze ksifoidnog nastavka, bočno duž rebarnih lukova i završava se pozadi na telu XII torakalnog pršljena.

Donja površna granica pruža se:

  • napred – od gornje ivice preponske simfize i kožnog nabora, koji označava granicu između abdomena i prednje strane buta;
  • bočno – duž ilijačne kriste;
  • pozadi – do rtnog nastavka V lumbalnog pršljena.

Duboke granice prostiru se, međutim, znatno iznad i ispod gore označenih površnih granica. Nagore, trbušna duplja zalazi iznad rebarnih lukova u grudni koš sve do svoda prečage, a nadole se spušta u karlicu do lineae terminalis, ustvari, gornji otvor male karlice predstavlja duboku granicu između abdominalne i karlične duplje.

Abdomen – Spratovi

Da bi lakše opisali položaj i odnose organa sadržanih u abdominalnoj duplji, kao i patološke promene, abdomen je podeljen na manje celine, tj. predele.

Abdomen je pomoću dve horizontalne linije (gornja prolazi kroz najnižu tačku X para rebara, a donja kroz najvišu tačku obe cristae iliacae) podeljen na tri sprata: gornji, srednji i donji. Svaki od ova tri sprata se pomoću dve vertikalne linije (medioklavikularne linije ili linije koje prolaze kroz sredinu Poupartove veze) deli na po tri predela, srednji i sva bočna.
Gornji sprat se tako deli na središnji predeo – regio epigastrica s. epigastrium; i dva bočna predela: regio hypochondriaca dextra et sinistra.

Srednji sprat se deli na središnji predeo – regio umbilicalis; i dva bočna predela: regio lateralis dextra et sinistra.

Donji sprat je takođe podeljen na središnji predeo, koji se naziva regio pubica s. hypogastrium, i dva bočna predela: regio inguinalis dextra et sinistra.

abdomen, anatomija abdomena, epigastrijum, umbilikus, hipogastrijum
Slika 1. Spratovi abdomena
Foto Credit: Zona Medicine®

 

Literatura:

  • Čukuranović R. Anatomija čoveka – Abdomen. Drugo izdanje. Sveti Sava, Gnjilane 2002.
  • Beleške sa predavanja iz Anatomije.