Antibiotici

antibiotici

Antibiotici su lekovi koji se koriste u lečenju bakterijskih infekcija. Prvobitno su bakterije sintetisale antibiotike kako bi ciljano inhibisale (sprečile) rast drugih i tako preživele medjusobnu borbu. Vremenom naučnici su naučili da proizvode antibiotike, i tako su nastali antibiotici koje danas koristimo. Osoba koja je pokrenula „antibiotsku eru“ je Aleksandar Fleming. On je otkrio penicilin. Ali ni malo manje važni su bili Chain i Florey koji su sproveli ispitivanje penicilina na ljudima. S toga su sva trojica 1945. godine dobila Nobelovu nagradu.

antibiotici, kapsule, bakterije, infekcije, bakterijske infekcije, rezistencija, racionalna upotreba antibiotika
Slika 1. Antibiotik kapsule
Foto Credit:
Zona Medicine®

Antibiotici deluju bakteriostatski i baktericidno. Bakteriostatsko dejstvo zaustavlja razmnožavanje bakterija. Baktericidni antibiotici izazivaju smrt bakterija. Populacija bakterija u organizmu se sastoji od osetljivih i neosetljivih bakterija na antibiotike. U grupi osetljivih bakterija, pored uzročnika oboljenja, nalazi se i normalna bakterijska flora. Tako antibiotici mogu da eliminišu ne samo loše, već i korisne bakterije. Što je njihova negativna osobina, jer mogu narušiti normalnu bakterijsku floru i dovesti do pojave komplikacija (bolesti). Antibiotici ne deluju na viruse, s toga se virusne infekcije poput gripa ne leče antibioticima.

U poslednje vreme sve je prisutniji termin bakterijske rezistencije, odnosno otpornosti ovih mikroorganizama na antibiotike. Bakterijska rezistencija predstavlja globalan problem. Nastaje i širi se zbog prekomerne upotrebe antibiotika u medicini, veterini, poljoprivredi i proizvodnji hrane. Eliminisanjem normalne bakterijske flore najčešće se podstiče bujanje rezistentnih bakterija. Što kod pojedinih osoba/pacijenata može dovesti do infekcija bakterijama za koje možda više neće biti efikasnog antibiotika.

Antibiotici gube efikasnost brzinom koja se još pre par godina nije mogla predvideti. U budućnosti se možemo suočiti sa povratkom u „preantibiotsku eru“. Zato je danas veoma važna optimalna primena antibiotika svuda.
18. novembar proglašen je za Evropski dan posvećen racionalnoj upotrebi antibiotika, od strane ECDC.

antibiotici, antibiotics awareness day
Evropski dan racionalne upotrebe antibiotika

Za još informacija možete pogledati spot:   https://www.youtube.com/watch?v=TfWcZEWBgXc

Literatura: